BANSKÖTSEL

En green med snömögelskador efter vintern. Dessa skador läker sig främst med värme och rätt skötsel

En green med snömögelskador efter vintern. Dessa skador läker sig främst med värme och rätt skötsel

Greenskötsel

Det stora dilemmat för en banchef är att samtidigt som de skall åstadkomma så bra spelytor som möjligt så måste gräset överleva den stress det innebär med ständigt återkommande skötselåtgärder samt de vintrar som påfrestar allra mest.

För att detta skall vara möjligt måste en framgångsrik greenkeeper ibland prioritera det ena framför det andra. Jag tror på en indelning av säsongen där vård av gräs är det primära fram till den riktiga tillväxten sätter igång vilket brukar inträffa i maj. Från detta datum till mitten av september är inriktningen att få till så bra spelytor som möjligt utan att ta död på gräset för att sedan börja vårda gräset igen inför vintern.

 Vi är nu således inne i en ”gräsvårdande” fas i banskötseln. Detta innebär att alla åtgärder som gynnar gräset stärkande och tillväxt bör premieras, särskilt om man har skador efter vintern som så snabbt som möjligt måste läka igen.

Åtgärder som att hålla upp klipp höjden, inte vertikalskära eller göra andra åtgärder som stör gräset i onödan ger i slutändan det bästa resultatet. Den bästa garanten för snabb läkning är värme. När det är kallare än 8-10 grader i jorden händer inte mycket. Det gräs som överlevt växer sakta men nytt gräs spirar extremt långsamt.

Detta är den största anledningen till att vi bör vårda det vi har nu. När väl värmen kommer går läkningsprocessen snabbt och då kan ni också trimma ned gräset till sommarkvalité.

Falkenberg den 20 april 2016

Med vänlig hälsning
Kim Sintorn
Bankonsulent Svenska Golfförbundet
Mobil +46-070-6368280
e-post: kim.sintorn@golf.se

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Skogaby söker Krögare 2019-12-09
Julöppet i Golfshopen 2019-12-09
Damgolf 2016-05-03
Trivselgolf 2016-05-03
BANSKÖTSEL 2016-04-21