Friskvårdsbidrag

Golf är friskvård

Det var en efterlängtad seger i friskvårdsfrågan när golfen 2018 äntligen godkändes som skattefri friskvårdsförmån. Det har varit många turer kring ämnet sedan friskvårdsbidraget infördes 1988.

Efter hårt lobbying arbete från Golfsverige och 166 motioner om friskvårdsbidrag för golf var det först 2016 den första ljusningen kom i form av ett positivt förhandsbesked på en ansökan till Skatterättsnämnden. Två år senare var golfens friskvårdsseger ett faktum.

Godkända skattefria friskvårdsaktiviteter inom golf

• Spelavgift (årlig avgift för golfspel, exklusive medlemsavgift)
  • Greenfeeavgifter (under 1 000 kr per tillfälle)
  • Egen träning på drivingrange
  • Golfträning, t.ex. nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1 000 kr per tillfälle)

Våra fakturor är uppdelade i medlemsavgift Skogaby GK 500:- och spelavgift Skogaby Golf AB 4.500:-.

Man kan inte söka friskvårdsbidrag för medlemsavgift, tävlingsavgifter och utrustning.

Det maximala skattefria beloppet är 5.000:- kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.

Det är arbetsgivaren som beslutar om de godkänner golf (eller andra aktiviteter) som friskvårdsförmån. Vissa arbetsgivare har särskilda regler kring vad som ingår i friskvårdsbidraget på just deras arbetsplats. En förutsättning är att all personal inom organisationen/företaget erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att spela eller lära sig spela golf.

Den skattefria friskvårdsförmånen gäller endast personer som har en anställning. Golfen omfattas av samma regler kring friskvårdsbidrag som all annan aktivitet. För senaste och säkraste information om vad som gäller för egenföretagare i olika former hänvisar vi till Skatteverket.

Det finns mer information om friskvårdsbidraget via länken nedan: